12/4 2017 Siena

Vi elsker Toscana!

Vi elsker Siena!

Men dem oppe i Firenze, dem hader vi!!

Så kort og klart kan dagen i onsdags udtrykkes.

Hjemmefra havde vi aftalt med Camilla Pedersen, som er dansk guide i Siena, at hun gav os en indføring i Siena. En indføring i historien, kulturen, traditionerne og gastronomien.

Dagen startede, inden vi mødtes med Camilla, med en tur på onsdagsmarkedet. Et marked som alle andre på disse kanter fyldt med tøj, sko, køkkenting og meget andet til billige priser. Der var nok ikke meget, som kunne holde til en ”brand control”! Men handlen gik livligt og der var sort af mennesker.

Kl. 12 mødtes vi med Camilla, som viste sig, at være en rigtig god formidler af, hvad Siena og dens indvånere er for nogle størrelser. Op og ned af Sienas fem høje gik det, mens Camilla fortalte om byen og dens historie, som meget er præget af en konstant magtkamp op gennem middelalderen med arvefjenden Firenze. (Det er dem vi ik’ kan li)

Camilla fortæller om Sienas vandsystem

Vi hørte bla. om byens spøjse måde at skaffe vand på. Siena ligger ikke ved en flod som så mange andre middelalderbyer. Men vand skal man jo have, så der blev gravet 18 km gange under byen, som regnvandet så sivede ned i og blev opsamlet i bassiner. Smart, og det fungerede fint i mange år. Men det var jo også før bakterier og smittespredning blev opfundet, for med regnvandet endte også alle mulige andre lækre ting fra byens 50.000 indbyggere og husdyr i drikkevandsbassinerne.

Frit efter Asterix kan vi roligt sige: ”De er skøre de Sienanesere!” Byen er opdelt i 17 bydele kaldet Contrader. Contraderne har hver deres symbol. Fx. Sneglen, som bla. findes på de elektriske samledåser på husene.

Contraden “Sneglens” symbol på en kabeldåse

De har siden middelalderen fungeret som sociale enheder, hvor indbyggerne støtter hinanden socialt og økonomisk. Det system fungerer stadig, og som så meget andet er det i høj grad den sorte paralleløkonomi som understøtter systemet. Den sorte økonomi i Italien er så stor, at samfundsøkonomien ikke ville kunne fungere uden den!! Contraderne mødes hvert år to gange i juli og august til Il Palio, som er et vanvittigt hestevæddeløb rundt på den centrale plads Il Campo. 17 heste og 17 jockeyer dyster om at komme først 3 gange rundt på pladsen. Det lyder jo meget almindeligt, men her gælder meget bogstaveligt alle kneb. Bestikkelse, slag med pisk og hiven i hinandens trøjer hører med til normen. Løbet har fået dispensation fra korruptionslovgivningen, så traditionen med at jockeyerne kan bestikke hinanden kan fortsætte. Den går vist kun i Italien!! Alt efter den tilfældige fordeling af hestene mellem jockeyerne, bestikkelsen og lokumsaftalerne går løbet i gang efter en sindrig startprocedure. Den vindende Contrade er den hvis hest kommer først, med eller uden jockey! Hvis en jockey ikke lever op til folks forventninger, gør han klogest i at komme væk fra Il Campo, ud af byen og langt væk hurtigst muligt. Tørre tæsk er ganske almindelig afregning, hvis man ikke har kæmpet med ære!!

Se mere her: https://www.youtube.com/watch?v=3_yGZhZItVo

https://www.youtube.com/watch?v=_clMjoa9d1s

 

Da vi havde sagt farvel til Camilla, endte vi ved Sienas imponerende domkirke, som desværre var lukket for den dag. Lettere nedslåede stod vi og snakke om, hvad vi så skulle foretage os. Pludselig fandt vi os som tilskuere til et optog med præster og andet kirkeligt godtfolk, som med røgelseskarrene svingende, biblen højt løftet mod himlen og pænt foldede hænder, kom i procession over pladsen og ind i kirken. Vi smuttede med ind og kom således til Påskemesse i Domkirken i Siena. Dagens gratis sidegevinst!

Præster i procession til domkirken